Top

valizevesele.ro

Timpul zboară. Parcă ieri ajungeam în Bali plini de entuziasm și cu planuri de explorat o mulțime de locuri de pe insulă. Nu ne-am imaginat insă că Insula zeilor va deveni casa noastră pentru cel puțin două luni de zile. Pentru noi a fost o perioadă încărcată cu tot felul de emoții, unele contradictorii altele constructive.

Uluwatu, Bali

Planul nostru de acasă a fost dat peste cap în totalitate, așa cum cred ca s-a întâmplat cu planurile tuturor. Am ajuns în Sri Lanka în data de 10 Martie cu gândul să petrecem o lună aici. Umătoarea destinație ar fi trebuit să fie Malaysia. După doar două zile în Negombo, drumul nostru avea să se îndrepte spre Bali. Ziua în care am luat decizia aceasta a fost plină de emotii. Am oscilat mult  între ideea de a ne întoarce acasă sau a ne continua călătoria.

Am crezut atunci și credem în continuare că Bali a fost cea mai bună alegere la momentul respectiv. Cele două luni deja petrecute aici ne-au confirmat alegerea.

Parcursul a două luni departe de casă

Călătoria la care ne-am înhămat ne-a făcut să fim când sus când jos pe scara emoțională. Am învățat să luăm decizii asumate, să ne ridicăm moralul unul altuia atunci când susținerea din alte părți lipsește. Am învățat să nu ne mai creem așteptări pentru că de cele mai multe ori ceilalți nu vor înțelege acțiunile noastre. Dar până la urmă, nu facem ceea ce facem pentru ceilalți !

Campuhan Ridge Walk, Ubud

Am descoperit că suntem mai puternici și mai uniți decât bănuiam si cred că cel mai important este că am înțeles că în unele situații nu avem puterea de a schimba nimic iar tot ce ne rămâne în cazul acesta este să avem răbdare și speranță. Și le-am dobândit pe ambele din plin.

Dar tot în aceste două luni ne-am trezit mai des cu zâmbetul pe buze, am prețuit mai mult fiecare zi. Poate că a fost locul în care suntem ”de vină” sau poate am conștientizat ce e de fapt important în viață.

Am ajuns în plină pandemie sau la sfârșitul ei?

Când am ajuns în Bali pe 13 Martie, parcă am intrat într-o altă lume, departe de pandemie. Nivelul de relaxare de aici ne-a speriat la început, nu ne simțeam în largul nostru să ne comportăm normal . La scurt timp după sosirea noastră, măsurile de distanțare socială au apărut.

Sayan Sunset View Point, Ubud

Între timp, pe grupurile de expați se zvonea o teorie conform căreia vârful epidemiei în Bali ar fi fost în Ianuarie-Februarie. Pe atunci, zbourile directe Wuhan- Denpasar încă circulau iar majoritatea oamenilor din Bali se plângeau de un fel de răceală, mai mult sau mai puțin gravă. Media de vârstă în Bali este de 29 de ani, cu toate astea, în unele sate se spunea că numărul deceselor a fost destul de mare.

Sunt multe necunoscute legate de pandemia care ne-a dat de furcă tuturor și probabil le vom afla peste ani de zile, când vor face subiectul unor documentare stufoase.

Viața este o experiență, în sinea sa

Bali ne-a apropiat mai mult de oameni și în special de oamenii locului. Da, putem spune că am trăit momente unice și ne-am făcut prieteni poate pe viață aici. Unii dintre ei români pasionați de călătorii la fel ca și noi iar alții – localnici dornici să povestească despre viața și cultura lor.

Keramas Beach, Bali

Când am plantat orez nu am făcut doar asta. De fapt am căștigat momente de fericire și am cunoscut un om cu care mai ținem legătura și astăzi și care ne-a invitat în casa lui. La fel și în cazul celorlalte experiențe : dat cu plugul, făcut cărămizi și cules orez.

Dacă am învățat ceva din experiențele acestea, este că dincolo de cultură, religie și limbă cel mai important este să fim oameni. Iar asta nu ar trebui să fie cu nimic diferit de la un capăt al lumii la celălalt…

Bali, dincolo de cuvinte

Dacă putem spune ceva despre cum ne simțim acum, după mai bine de două luni pe insulă, este că suntem mai recunoscători ca oricând. De-a lungul timpului am trecut împreună prin momente mai puțin fericite și speram ca Bali să fie un medicament, să ne vindece rănile. Și asta am găsit aici. Cu fiecare apus de soare, cu fiecare ploaie tropicală, sunetul junglei din fiecare dimineață, roua de pe spicele de grâu…

Keramas Beach, Ubud

Bali, și pentru noi ești magic!

post a comment