Top

valizevesele.ro

Septembrie este, pentru noi, luna cea mai aşteptată din an pentru faptul că amândoi sărbătorim începerea unui nou an din viaţă. În urmă cu câţiva ani am decis că nu avem nevoie de obiecte fizice pe post de cadouri şi de atunci Septembrie înseamnă pentru noi Călătorie! Şi chiar dacă am tot vizitat Italia în diferite perioade ale anului şi am scris despre experienţele noastre de până acum aici şi aici, te invit să descoperi în cele ce urmează cum a devenit Bergamo oraşul nostru preferat.

Cum am ajuns în Bergamo

Am călătorit spre Bergamo din Cluj cu Wizz Air, iar preţul biletelor a fost de 117 Euro dus-întors pentru două persoane (cu wizz priority inclus). Am pornit din Cluj seara la 20:30 iar zborul  a durat aproximativ 2 ore. Odată ajuns în Bergamo, îţi recomandăm să foloseşti mijloacele de transport în comun. Sunt ieftine, comode si curate. Vis-a-vis de terminalul Sosiri, vei găsi staţia de autobuz. În staţie este un tonomat de unde poţi achiziţiona bilete şi la care poţi plăti şi cu cardul. Noi am cumpărat bilete valabile 24 de ore, pentru toate mijloacele în comun (bus şi funicular), cu 5 euro de persoană. Îţi spun sincer, a meritat din plin!

Spre oraş poţi merge cu autobuzul 1A, care te duce până în oraşul vechi. Poţi să cumperi bilete de o călătorie şi din autobuz, dar atenţie – poţi plăti doar cu monezi!

Bergamo la pas
Bergamo la pas
Unde am ales să stăm

Cazarea a fost foarte drăguţă! Am optat pentru un apartament de pe Booking care s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. Am stat 3 nopţi în Bergamo şi am plătit pentru cazare 198 Euro. Camera a fost foarte spaţioasă, bucătăria foarte bine dotată iar gazda noastră a avut grijă să ne lase ca şi cadou de bun venit pe masa din bucătărie  o sticlă de vin alb local. Apartamentul are o poziţionare excelentă: fix la jumătatea distanţei dintre oraşul vechi şi cel nou, cam 10-15 minute de mers pe jos în ambele direcţii. Îţi las aici link-ul apartamentului, şi sincera noastră recomandare.

Un oraş cu două oraşe

Bergamo, un oraş  învăluit de un aer romantic şi cochet, un oraş de la care nu ne-am aşteptat să primim atât de multe.  Eram deja obişnuiţi cu stilul arhitectural al Italiei, cu străduţele mici şi misterioase, cu artă din belşug, cu vibe-ul bun dar şi cu multitudinea de turişti. Ei bine, Bergamo le are pe toate din plin, mai puţin multitudinea de turişti care uneori te poate stoarce de energie. Imaginează-ţi că te poţi bucura liniştit de o vizită la muzeu, de o plimbare pe o străduţă îngustă sau de o urcare într-unul din turnurile celebre ale italienilor.

Vedere către Oraşul de Jos

În Bergamo vei găsi două oraşe, Citta Alta şi Citta Bassa iar conexiunea dintre ele este printr-un funicular. Desigur, poţi opta să ajungi în Citta Alta (oraşul de sus) şi la pas, vei găsi un traseu chiar în stânga funicularului. Îţi recomandăm să îl faci în una din zile. Altitudinea este de  doar 380 metri şi puţină mişcare nu strică. Iar priveliştea care te va întâmpina sus merită tot efortul.

Pentru a urca cu funicularul poţi folosi biletul valabil 24h (dacă mai este activ) sau poţi achiziţiona bilet de la bază, cu 1,5 Euro de persoană doar pentru urcare.

Ce poţi vizita în Citta Alta

În Oraşul de Sus vei găsi grupate majoritatea obiectivelor turistice. Dar îţi recomand să nu te grăbeşti. Oricare ar fi planurile tale pentru această zi, începe prin a savura o cafea în Piazza Vecchia. Începe să asimilezi din stilul lor de viaţă, apoi poţi porni la drum.

Piazza Vecchia

Piazza Vecchia este o piaţă mică, în mijlocul căreia vei găsi fântâna Contarini. De jur împrejurul pieţei sunt aşezate cele mai importante obiective turistice. Vei fi surprins să descoperi că poate chiar cele mai frumoase sunt gratuite.

Basilica Santa Maria Maggiore

Dacă îţi alegi cafeneaua potrivită din Piazza Vecchia în care să îşi începi ziua, poţi să ai vedere chiar către Basilica Santa Maria Maggiore.  P.S. Noi am ales cafeneaua Flora, a fost perfect!

De-a lungul vizitelor în Italia şi nu numai, am avut ocazia să descoperim multe catedrale sau biserici mai mici, însă până acum nu am fost aşa impresionată de niciuna dintre ele. Basilica a fost fondată în anul 1137 pe locul altei Biserici, care la rândul său a fost ridicată pe un fost templu roman. Interiorul te va lăsa fără cuvinte. Te avertizez, s-ar putea să ieşi de acolo cu dureri în partea din spate a gâtului, pentru că nu vei putea să nu admiri fiecare pictură şi sculptură în relief din tavan.

Pentru a vizita Basilica, nu trebuie să plăteşti nimic.

Şase obiective, un bilet

După ce termini de vizitat Basilica, îţi recomand să te îndrepţi către Campanone. Nu ai cum să-l ratezi, este singurul turn din zonă. Chiar de la intrare poţi cumpăra biletul. Noi am ales să achiziţionăm biletul care include 6 obiective turistice, este valabil 12 ore şi costă 10 Euro de persoană. Pe baza lui poţi vizita: Convento di San Francesco, Museo Donizettiano, Palazzo di Podesta, Rocca, Torre  dei Caduti şi Campanone. Torre dei Caduti îl vei găsi în Oraşul de Jos.

Multe dintre obiective sunt muzee, îţi voi scrie mai jos despre câteva iar pe celelalte te las să le descoperi singur.

Campanone şi Palazzo di Podesta 

Ambele situate în inima Pieţei Vechi, amplasate chiar una lângă cealaltă împărtăşesc chiar şi aceeaşi intrare.

Noi am început cu Campanone (Turnul Civic). Ai posibilitatea să urci pe jos, sau să urci cu liftul. Turnul are aproximativ 53 metri înălţime şi 230 de trepte de urcat. Noi am luat-o la pas şi ne-a plăcut foarte mult. Sus vei găsi cel mai mare clopot al Lombardiei, şi o privelişte asupra oraşului vechi care îţi va tăia respiraţia.

Basilica S.M. Maggiore – Vedere din Campanone

Pe de altă parte, Palazzo di Podesta este un muzeu care combină cu uşurinţă ruinele arheologice cu tehnologia modernă. Vei găsi aici proiecții video pe excavaţii arheologice romane.

Rocca

Rocca a devenit unul dintre locurile preferate ale localnicilor dar şi ale turiştilor. Fortăreaţa datează încă din secolul al XIV-lea şi încă se mai văd urme ale utilizării acesteia în scopuri militare. În plus, panorama este de 360 de grade.

Intrare Rocca
S.Vigilio

San Vigilio este o idee mai sus decât Citta Alta, aşa că va trebui să te îmbarci într-un alt funicular pentru a urca. Nu o să îţi pară rău. Nu sunt prea multe de vizitat sus, dar te poţi plimba pe aleile oraşului şi poţi savura un pahar de vin la una din terasele cu view.

S. Vigilio

La baza funicularului S. Vigilio noi am mâncat o pizza excelentă. Assaje se numeşte restaurantul. Te invităm să îl încerci, prețurile sunt bune, iar pizza şi mai şi. Mai multe recomandări legate de cea am mâncat şi am băut în Bergamo, găseşti la secţiunea Food & Drink pe site.

Citta Bassa

Citta Bassa, sau oraşul de jos, îţi va oferi perspectiva ceva mai modernă a Bergamo-lui. Vei găsi artere comerciale cu brand-uri de renume, terase şi localuri dar şi clădiri instituţionale. Practic, aici se desfăşoară viaţa localnicilor.

Citta Bassa
Tips &Tricks

Dacă ajungi în Bergamo, din experienţa noastră ţine minte următoarele:

– bus ticket valabil 24h din aeroport

– bilet 6 obiective turistice, valabil 12 ore

– pizza la Assaje 

– trebuie încercat: desertul specific local, polenta

– nu uita de gelato si cappuccino!

Pe lângă tot ceea ce poţi vizita aici, pe lângă faptul că este un oraş cu istorie bogată, Bergamo are acel ceva care te ţine fermecat în permanenţă. Cum a devenit Bergamo oraşul nostru preferat? Simplu. La pas. Cu fiecare străduţă, cu fiecare clădire şi cu fiecare zi tot mai mult. Am străbătut din lung în lat fiecare colţ, am avut grijă să ne rămână bine întipărit în minte, pentru că în suflet ne intrase deja.

Cum a devenit Bergamo orașul nostru preferat, sperăm ca într-o zi să devină şi al tău!

Gânduri bune,

V & A

Comments:

  • Ana

    2 februarie 2020

    Minunaaaat ! 😀

    reply...

post a comment