Top

valizevesele.ro

Am descoperit în aceste 2 luni de când suntem pe insulă, că Bali este mai mult decât vegetație luxuriantă, lanuri de orez perfect simetrice, cărări exotice sau plimbări pe plajă. Bali este și despre o experiență culinară completă și de neuitat. Despre măiestria localnicilor de a îmbina culori, gusturi și arome, inspirați de natura din jur.

Bucătăria balineză tradițională s-a păstrat chiar dacă de-a lungul timpului, o dată cu venirea turiștilor, au apărut și o sumedenie de restaurante cu influențe și specific din alte colțuri de lume. În orice caz, dacă ajungi în Bali, trebuie să pui pe lista ta preparatele locale. Nu le vei mânca nicăieri în altă parte la fel de gustoase și bine făcute.

Preparate locale

Orezul este de cele mai multe ori servit ca fel principal, alături de o multitudine de condimente, legume proaspete sau foarte puțin gătite, carne de pui sau pește. Nu e de mirare, având în vedere că aceasta este principala cereală care se cultivă pe insulă. Cu toții știm de celebrele orezării din Bali.

Nasi Goreng

Cel mai cunoscut preparat este Nasi Goreng, o combinație între orez, legume, carne de pui și ou. Îl poți găsi și cu fructe de mare sau vegetarian și se servește alături de legume proaspete și chips-uri din manioc.

Dacă nu ești un împătimit al orezului, stai liniștit există o soluție și pentru tine. Mie Goreng – orezul este înlocuit de noddle și se servește cu legume, pui sau vegetarian. Nu se pune ou ca și la Nasi Goreng, și îl poți găsi și pe acesta în varianta cu fructe de mare.

Mie Goreng

În bucătăria balineză vei simți din plin în preparatele tradiționale arome de lemongrass, turmeric, ghimbir, lămâie și ardei iute. Așa că dacă nu ești fan mâncare picantă, menționează de la început atunci când comanzi într-un restaurant.

Ate produse locale care merită încercate:

Babi Guling – porcușor de lapte la rotisor

Tempe– preparat  balinez din soia fermentată

Laklak– clătite balineze ( se fac din făină de orez, lapte de cocos și frunze de suji, motiv pentru care culoarea lor este verde)

Artă în fiecare farfurie

Balinezii au arta în sânge, se nasc cu harul de a face frumos din tot ce le oferă mama natură. Străzile sunt pline de magazine  cu produse handmade – decorațiuni, piese de mobilier, piese vestimentare, bijuterii- toate făurite din materiale naturale. La fel sunt și farfuriile, piese de artă.

Mic dejun in Bali

Așadar, nu ezita să încerci cât mai mult din bucătăria locală în Bali și mănâncă cu încredere! Nu am întâlnit până acum restaurant sau Warung (afacere de familie) să ne pună în față mâncare care nu este proaspătă. Chiar și acum, în vremurile acestea când nu există rulaj, am fost serviți și tratați exemplar. Aici ospitalitatea pare un fel de a fi și nu o obligație comercială.

Piețele locale

Am fost absolut încântată și plăcut surprinsă de piețele locale. O multitudine de culori și mirosuri plăcute! Atâtea fructe exotice la un loc- o încântare pentru simțuri! După prima vizită într-o astfel de piață am decis că nu vom cumpăra fructe din supermarket cât timp vom sta în Bali. Interacțiunea cu localnicii, fericirea de pe fețele lor atunci când cumperi de le ei și gustul produselor – de neegalat!

Piete locale

Îți recomandăm să le încerci pe toate: mangosteen, rambutan, ananas, mango, fructul dragonului, snake skin, papaya, fructul pasiunii și nu în ultimul rând durian!

După aproape două luni în Bali, încă mai avem multe de descoperit și ne-am dori să avem posibilitatea să experimentăm mai mult cultura balineză, dar așteptăm ca lucrurile să se liniștească și să putem călători în siguranță. Între timp, ne petrecem fiecare dimineață aici, în mijlocul junglei alături de o cească de cafea, depănând amintiri din vremuri ce par a fi de demult..

Gânduri bune!

V & A

Comments:

 • 7 mai 2020

  Sublim! Eu in locul vostru as ramane acolo !
  Curand vom pleca si noi in a doua parte a expeditiei!
  Cristina si Sorin-Expeditia Prin Europa la Pas. ❤❤❤

  reply...
 • luci

  3 iunie 2020

  Interesanta bucataria balineza din ce ne povestiti poate vreodata o sa o incercam si noi. Succes in continuare si sa fiti curajosi (pe langa veseli) si sa continuati calatoriile!

  reply...

post a comment