Top

valizevesele.ro

Florenţa a intrat în minţile şi în inimile noastre în timpul unui city break în Bologna, despre care poţi citi mai multe aici. Ştiam că este un oraş complex, care merită să-i acorzi timp. Din păcate, la momentul respectiv  noi am avut o singură zi la dispoziţie pe care am savurat-o din plin pe străzile renascentiste. Dacă te întrebi: Ce poţi face doar o zi în Florenţa? Te poţi sătura de unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume într-o singură zi?

Ei bine, nu. După scurta noastră vizită, am rămas cu o poftă aprinsă de a ne întoarce. Iniţial poţi crede că o zi ar fi de ajuns, dar sfatul nostru este să petreci măcar 2 zile în Florenţa. După ce ajungi să fii prins în magia renascentismului, nu vei mai dori să pleci prea curând.

Dacă ajungi să fii în situaţia în care am fost şi noi, şi ai o singură zi la dispoziţie pentru a vizita Florenţa, încearcă să profiţi din plin. Asigură-te că porţi încălţări comode, ai multe de văzut într-o singură zi. Dacă nu eşti genul căruia să-i placă vizitele la muzeu, stai liniştit. Vei fi fermecat oricum de vibe-ul oraşului.

Cum am ajuns în Florenţa

Ideea de a vizita Florenţa a venit într-o seară liniştită, în timp ce savuram un pahar de vin pe una din terasele din Piazza Maggiore. Vizitasem ce aveam pe listă pentru Bologna, aşa că ne-am decis să „tragem o fugă” până în Florenţa.

Distanţa dintre Bologna şi Florenţa este de aproximativ 110 Km. Ai cel puţin 2 opţiuni de a călători: cu busul sau cu trenul. Noi am mai experimentat în trecut călătoria cu trenul în Italia, şi ne-a plăcut, aşa că am optat pentru aceeaşi variantă.

Am pornit dimineaţa , în jur de ora 09:30 din Bologna, cu trenurile Italo. Mai poţi opta şi pentru trenurile Alitalia sau Trenitalia. Pentru ambele companii trenurile circulă din jumătate în jumătate de oră. Am plătit pentru un bilet dus-întors suma de 58 Euro/ persoană. Călătoria până în Florenţa a durat aproximativ 35 de minute.

Tren .Italo Bologna-Firenze

Poţi opta şi pentru variante mai ieftine. De exemplu, sunt autobuzele Flixbus care te pot duce cu 5 Euro/ persoană , iar călătoria durează  o oră jumătate. Noi ne-am dorit să experimentăm mersul cu trenul cu 247 km/oră. Un experiment care ne-a adus bucurie şi frustrare în egală măsură. Vă puteţi imagina de ce.

Basilica Santa Maria Novella

Drumul până în Florenţa este spectaculos, dar va trebui să îţi foloseşti imaginaţia cam pe 80% din călătorie. Trenul circulă mult prin tunele, iar momentele în care iese la suprafaţă sunt atât de scurte şi de rare, încât dacă ai clipit le-ai ratat. Dar este frumos.

Odată ajuns, vei fi întâmpinat de imensa Gară/ Centru comercial. Nu sunt sigură. Eu am făcut şi ceva cumpărături de acolo. Cred că Florenţa are şi transport în comun, dar îţi spun sincer, nu merită. Nu ai venit aici pentru o zi să te plimbi cu busul, nu?

Basilica Santa Maria Novella

La pas am pornit şi noi în explorarea oraşului. Primul nostru contact cu arta renascentistă a fost Basilica Santa Maria Novella. Unul dintre obiectivele turistice celebre pe Instagram. Despre preţuri şi orar de vizită poţi găsi informaţii aici.

Basilica Santa Maria Novella
Catedrala Santa Maria del Fiore

Poate cel mai râvnit punct de interes din Florenţa este Catedrala Santa Maria del Fiore. Poate o ştii sub numele de Duomo. O construcţie cu adevărat impresionantă, aflată sub un mare semn al misterului. Cupola lui Brunelleschi este considerată o capodoperă a arhitecturii dar şi a ingineriei. Construcţia ei a început în 1420 şi s-a finalizat în 1436. Brunelleschi a înaintat planurile de construcţie după ce a studiat in detaliu Panteonul, considerat la acea vreme cel mai mare dom din lume.

Santa Maria Del Fiore

Prin ridicarea Domului din Florenţa, Brunelleschi a pus bazele arhitecturii renascentiste.

Intrarea in Catedrala este gratuită, însă cozile de turişti sunt atât de mari, încât nu îţi vine să stai acolo câteva ore din puţinele de care dispui. Noi am ales să nu stăm. În felul acesta avem o portiţă să ne întoarcem în Florenţa.

Santa Maria del Fiore

Pentru a vizita Baptisteriul, cea mai veche clădire din Florenţa, sau pentru a urca pe cupolă, ai nevoie de bilet. Sfatul nostru este să îţi faci rezervare din timp. Din timp nu înseamnă cu o zi înainte. Am încercat noi aşa, şi nu merge. Din păcate, pentru perioada în care am fost noi nu a mai fost niciun loc disponibil pentru urcarea pe cupolă sau pentru Baptisteriu. Nimic.

Santa Maria del Fiore

Pentru ca tu să nu păţeşti la fel, îţi las aici link-ul de unde poţi cumpăra online bilet. Preţul este de 18 Euro, dar sunt ferm convinsă că merită.

Piazza della Signoria şi Palazzo Vecchio

Dacă eşti deja obişnuit cu piazzetele Italieneşti, vei vedea că nici Piazza della Signoria nu se abate de la regulă. Vibe plăcut, muzică live, o mulţime de turişti, terase aglomerate, magazine ale brandurilor celebre.

Palazzo Vecchio

Tot aici găseşti şi Palazzo Vecchio, palatul din care domnea familia Medici. Şi-a căpătat denumirea de Vecchio atunci când  Cosimo I de Medici şi-a mutat scaunul domnesc in Palazzo Pitti. Dacă vrei să vizitezi interiorul, preţul unui bilet este 14 Euro de persoană.

Intrare Palazzo Vecchio
Ponte Vecchio

Situat in laterala dreaptă a Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio este o altă capodoperă arhitecturală şi misterioasă a Florenţei.  Construit pentru a face conexiunea între Palazzo Vecchio şi Palazzo Piti, podul este mărginit de ambele părţi de magazine de bijuterii. Deasupra magazinelor , Giorgio Vasari a construit, în 1565, la ordinul familiei Medici, un coridor secret. Acesta uneşte cele două palate, traversează Muzeul Uffizi şi Ponte Vecchio.

Ponte Vecchio
Palazzo Medici-Riccardi

Fiind o împătimită a serialelor cu iz istoric, mi-am dorit să ajung să vizitez Palatul Medici. Dacă ai văzut Reign, ştii despre ce vorbesc. Florenţa a fost mult timp sub conducerea de facto a familiei Medici. Palatul Medici a fost construit pentru Cosimo de Medici între 1445-1460. Este încă o operă de artă renascentistă care reflectă bogăţia acestei familii.

Preţul biletului este 10 Euro de persoană, şi poate fi achiziţionat de acolo. Noi nu am prins aglomerat, am putut vizita liniştiţi palatul

Curte interioară Palazzo Medici
Străzile Florenţei

Pentru noi, orice city break înseamnă muuuult mers pe jos. Nu cred că te poţi bucura de un oraş mai mult decât atunci când îl iei la pas. Iar Florenţa are multe de oferit. Aşa am descoperit două atracţii culinare la care ne-am dori să revenim oricând. Vlad s-a desfătat cu celebrul sandwich cu porchetta de la Antica Porchetteria Granieri. Am aflat ulterior că buticul de la care a cumpărat este cu vechime (fondat în 1916) şi este foarte apreciat. Deci ştii ce poţi face o zi în Florenţa. Cel puţin, ştii ce să mănânci.

Street food local, autentic
Ce poţi face o zi în Florenţa 🙂

Eu m-am îndrăgostit de îngheţata locală. Venchi. Încearcă să nu ratezi dacă ajungi în Florenţa. Au în locaţie un perete de ciocolată care curge .

Un dulce de Florenţa

Aceasta este sugestia noastră legat de ceea ce poţi face o zi în Florenţa. Sigur, dacă te ţin picioarele, mai sunt şi alte obiective pe care le poţi vizita. Noi ne-am întors spre Bologna la 19:00, am fost frânţi dar am mai dat o tură în Centrul Vechi pentru cină.

Gânduri bune,

V&A

Comments:

 • Paul

  15 septembrie 2019

  Chiar căutam câteva informații utile despre un city break in Italia și am găsit exact ce vroiam. Ne gândim sa mergem și noi câteva zile in Italia, tot in Florența.
  Multumim!

  reply...
 • Claudia C

  15 septembrie 2019

  Cu siguranta m-ati convins sa adaug Florenta pe must visit list 😀

  reply...
 • Valentin

  14 noiembrie 2020

  Clar, Florenta nu este un oras de o zi, chiar nici de doua. Va las si eu ceea ce am vizitat noi in patru zile https://virtualsireal.blogspot.com/2020/02/calatorii-florenta-un-muzeu-superb-in.html

  reply...

post a comment