Top

valizevesele.ro

Am avut ocazia să descoperim până acum o mică bucățică din Asia, odată cu vacanța din Thailanda și ne-a surprins plăcut nu doar din prisma peisajelor spectaculoase ci și din prisma stărilor emoționale prin care ne-a făcut să trecem. Dar am rămas cu senzația de ‘mai vrem’, am simțit că nu a fost suficient și că multe aspecte din cultura asiatică au rămas încă nedescoperite pentru noi.

Thailanda – Phi Phi Island

În urmă cu șapte luni ne-am decis să ne rupem de rutină, de toate obiceiurile și de confortul zilnic și să plecăm pentru o perioadă mai lungă de timp în Asia. Despre ce a implicat decizia aceasta, ce urmări a adus și ce reacții am întâlnit, avem multe de povestit – ceva mai încolo. Până atunci, rămâneți cu ochii pe noi, din Martie începe aventura. În cazul în care nu ne urmăriți deja, suntem activi și pe Facebook, Instagram și Youtube.

Care e cel mai important pas de făcut?

În momentul în care am decis să mergem pe drumul acesta, am început să punem și rotițele în mișcare. Visul a fost pentru noi primul și cel mai important pas. Dar fiecare vis, pentru a prinde contur are nevoie de pași concreți. Așa că am început imediat să construim o structură a ceea ce urma să se întâmple.

  • Research

Am colectat toate informațiile  de care am simțit că avem nevoie, în special de la oameni care au mai făcut asta. Mulțumim HaiHui în 2, din nou!  Am reușit să ne întâlnim cu ei la o cafea și i-am rugat să ne împărtășească mai multe inside-uri din experiența lor.

Am lucrat mult cu Excel-ul. Știu, sună de parcă ar fi din alt film. Dar am simțit că e cea mai bună cale de a organiza toate informatiile legate de vize, zboruri, cazari etc. Am urmărit frecvent informațiile publicate pe site-ul MAE și încă o mai facem, pentru a fi la curent cu eventualele alerte de călătorie.

  • Un bilet, doar dus

După ce ne-am creat itinerariul, am început să căutăm biletele de avion. Ne-a luat cam o lună până am găsit cea mai bună variantă. Nu am avut nici presiunea timpului, din fericire. După multe căutări pe Momondo, Gotogate și Skyscanner, am terminat prin a achiziționa biletele de pe site-ul oficial de la Emirates.

Prima noastră destinație va fi Sri Lanka, și suntem super entuziasmați, abia așteptăm să ajungem! Ne-am luat zborul doar dus, din București către Colombo, cu o escală în Dubai și prețul unui bilet a fost 350 Euro/persoană.

  • Safety first

O călătorie de lungă durată vine la pachet cu riscurile ei. În primul rând, sistemul nostru imunitar nu este obișnuit cu alimentația și clima dintr-un alt continent. În al doilea rând, există expunerea la viruși tropicali. Din fericire, există soluții de prevenție și protecție.

Mulți călători pornesc la drum fără a apela la vaccinuri. Și majoritatea sunt ok, nu întâmpină nicio problemă. Noi am ales să ne vaccinăm, pentru confortul nostru psihic. Am făcut o vizită la medicul specialist de pe  Boli Infecțioase, i-am spus care vor fi țările în care vom călca și în urma verificărilor, ni s-a prescris lista de vaccinuri recomandate:

  1. Twinrix – hepatita A și B – valabilitate 1 an (dacă mai faci o doză în decurs de o lună, e valabil pe viață)
  2. Dultavax – poliomielită, difeterie și tetanos – din ce am înțeles, valabil pe viață
  3. Typhoid Fever – febra tifoidă – valabilitate 3 ani

Toate cele 3 vaccinuri le-am făcut la clinica Regina Maria. Prețul integral, în cazul în care nu beneficiezi de un abonament este de 880 Ron/persoană.

  • Cu sau fără asigurare de călătorie?

Tot din categoria siguranță și responsabilitate, asigurarea de călătorie cred că ar trebui să ne însoțească în experiența aceasta. Momentan suntem în faza în care analizăm și comparăm variantele posibile. Suntem între Allianz Țiriac și Gothaer, urmează să ne decidem săptămâna viitore. Dacă ați avut experiețe cu cele două companii, ne-ar fi de ajutor un feedback. Voi reveni cu siguranță cu un articol legat de decizia noastră și cu detaliile asigurării pe care o vom alege.

  • Troller sau rucsac?

Problema bagajului, mai ales când îl pregătești pentru o perioadă mai lungă, e și mai apăsătoare. La început eram ferm convinsă că voi pleca cu un troller de vreo 25 de Kg la mine. După ce am mai cercetat puțin, am decis să aleg un rucsac de 50 de litri. Vlad a fost hotărât de la început, a știut clar că va porni cu un rucsac în spate. Spre norocul meu, al lui e de 70 de litri iar el are mai puține lucruri de luat.

Cele două ”ghiozdănele” sunt din Decathlon și ne-au costat 400 Ron cel de 70 de litri și 330 Ron cel de 50 litri.

Faptul că vom porni la drum cu 2 rucsace în spate ne dă așa un sentiment de libertate. E pentru prima dată când vom face asta, deci va fi o mare provocare pentru noi. Va trebui să învățăm să selectăm cu atenție ce punem în bagaj și să învățăm să renunțăm la ce nu e neapărat necesar.

Cumva am simțit că cele două rucsace vor fi importante pentru noi, așa că ne-am propus să le personalizăm, să fie cu adevărat parte din proiectul nostru Valize Vesele. Am căutat destul de mult o firmă care să ne ajute să ne punem în practică ideea. Ne-am lovit de răspunsuri de genul ”doar pentru 2 bucăți nu ne implicăm”, ”nu ne asumăm transferul termic, că nu știm exact cum e materialul”, dar nu am renunțat. Într-un final, cei de la PMA din Cluj ne-au ajutat să ne îndeplinim visul. Vă mulțumim, pe această cale! Ne place mult rezultatul final.

Un vis nu trebuie să rămână doar un vis

Am început un proiect de suflet, de la o idee simplă. Valize Vesele este acum albumul nostru de amintiri și abia așteptăm să umplem toate filele.

Atunci când am hotărât să plecăm, am făcut-o pentru că simțeam asta, pentru că eram aproape de un burn out. Experiența asta credem că va fi vindecarea noastră, că ne va ajuta să ne regrupăm, să ne reinventăm, să devenim cea mai bună variantă a noastră, să descoperim bucuria și liniștea în lucrurile mărunte.

Călătorim ca să fim.

Vlad & Andreea

post a comment