Top

valizevesele.ro

Domeniile familiei Mikes insumeaza o istorie de peste 600 de ani, cu urcusuri si coborasuri. Istoria spune ca inca din secolul al XV-lea aici, la marginea padurii transilvanene, a inceput sa se scrie o poveste fascinanta. O cladirea fortificata cu un bastion au dat startul domeniului care astazi este menit sa ne poarte prin file de basm.

Zabola Estate
Anul acesta e despre Romania

Romania inca este o comoara neslefuita in ceea ce priveste turismul dar partea cea mai frumoasa este ca incet incet descoperim locuri si traim experiente demne de pus la suflet. Ne-am propus ca anul acesta sa fie despre tara noastra, despre tot ce are Romania mai frumos! Dupa cele 30 de zile in care am calatorit non stop prin tara in August 2020, am simtit ca am atins doar la suprafata potentialul turistic ce ne inconjoara. Astazi vrem sa impartasim cu voi istoria de la Zabola Estate si experientele pe care le-am trait acolo.

Experienta cu trasura

Stiam de ceva timp de locul acesta, dar nu am reusit pana acum sa ajungem sa il vedem cu ochii nostri. Am ales sa traim o experienta autentica la Zabola in loc sa optam doar pentru spatiu de cazare. Rezervarea am facut-o prin Epic Visits , pentru ca este singura platforma de travel din Romania care combina cazari si experiente. Noi am optat pentru pachetul History and Wildlife story si am avut incluse:

2 nopti de cazare cu mic dejun

1 excursie asistata la observatorul de ursi

1 plimbare cu trasura

1 foc de tabara cu gustari incluse

1 cina cu lumanari si vin

Un weekend la Zabola

Am pornit Vineri dupa masa din Cluj si pana la destinatie am condus aproximativ 5 ore. Zabola Estate se afla in judetul Covasna, in satul Zabala. Proprietatea este definitia intimitatii. Accesul este permis doar clientilor si inca de la intrare noi ne-am declarat impresionati. Odata trecuti de portile impunatoare, drumul pana la castel este marginit de arbori vechi de sute de ani si felinare. Inca de aici magia incepe sa prinda viata. Am fost intampinati in restaurantul castelului cu un welcome drink si un platou cu preparate traditionale.

Activitati pe domeniul Mikes
Cand povestea devine realitate

Domeniul se intinde pe aproximativ 50 de hectare si primele cladiri care iti vor fura ochii sunt Castelul Nou, cel in care se regasesc acum restaurantul,receptia si cateva camere si Castelul Vechi, cladirea in care locuiesc si in prezent Contesa Katalin impreuna cu fii ei Alexander si Gregor Roy Chowdhury. Cele doua cladiri sunt legate intre ele printr-un pasaj subteran si o punte supraetajata, accesibile doar pentru membrii familiei si staff.  Machine House este o alta contructie importanta si este si locul in care noi am avut camera.

Chiar daca de-a lungul timpului proprietatile au suferit diverse modificari si destinatia lor a fost fie ca sat de vacanta pentru presa comunista, preventoriu, orfelinat, scoala sau sanatoriu, inca este pus in valoare stilul renascentist al vremurilor trecute. Camerele imbina elemente vechi cu utilitati moderne iar daca ar fi  sa le descriem fiecare dintre noi printr-un cuvant, acelea ar fi eleganta si comfort!

Machine House
Momentul in care timpul a stat in loc

Ziua de Sambata a fost pentru noi o zi plina de activitati. Am servit un mic dejun copios, dupa care am avut parte de prima activitate – plimbarea cu trasura. Am pornit chiar de langa Castelul  Nou, am strabatut aleea cu arbori, am iesit pe ulitele satului si ne-am indreptat spre marginea padurii. Aici ne-am oprit pentru a admira peisajul si ne-am fi dorit sa se opreasca si timpul in loc. Gazdele ne-au pregatit o sticla de vin rosu si doua pahare intr-un cosulet de care ne-am bucurat intr-un cadru desprins din basme. Ne-au ramas peisajele pe retina si linistea locului in suflet. Ne-am intors catre castel dupa o ora cu bateriile incarcate si cu un sentiment de relaxare de care ne fusese dor.

Picnic la marginea padurii

In saptamana dinaintea sosirii noastre vremea nu a fost prea blanda pe domeniile de la Zabola. Ninsorile au creat adevarate batai de cap si pentru gazde dar si pentru oaspeti. Din acest motiv, vizita la observatorul de ursi nu s-a mai putut face. Ne-a parut rau ca nu am reusit sa traim experienta aceasta, dar acum avem un motiv in plus sa ne intoarcem.

Cea mai romatica experienta de pana acum

Dupa masa ne-a prins in fata unui foc de tabara aprins doar pentru noi, intr-un cadru idilic. Este probabil cea mai romantica experienta pe care am trait-o in Romania. Gazdele ne-au pregatit o masuta si doua scaune intr-o poienita, ne-au adus ceaiul de la ora 5 si un platou cu gustari. Am fi stat acolo pentru totdeauna! Ne-am bucurat de caldura focului, de bunatatile de pe masa si de compania lui Umbra, unul din cei 5 labradori ai familiei. Ziua s-a incheiat cu o cina romatica in restaurantul din Castelul Nou.

O experienta romantica

Weekend-ul nostru la Zabola nu a fost doar un concediu, a fost e experienta epica, unica, inedita! Toate momentele traite de noi in aceste zile, toate experientele si frumusetea locului , le-am surprins si in acest video

Abia asteptam sa mai descoperim astfel de locuri frumoase din Romania si sa le impartasim cu voi. Pana atunci insa, va incurajam sa da-ti o sansa turismului din tara si sa cautati sa traiti experiente de neuitat!

Ganduri bune,

V & A

post a comment